De nieuwe muziektheater-verteling over de cellosuites, ging op 12 mei in première in Amsterdam in de Maarten Luther Kerk.
Kijk voor de actuele speellijst, tickets en meer info op: www.bachluther.nl
 

De cellosuites van Johann Sebastian Bach zijn wereldberoemd. Maar wat weten we eigenlijk van de componist en de tijd waarin hij ze schreef? 

Acteur Thomas de Bres en cellist Joris van Haaften nemen je mee op reis naar het Hof van Köthen in de periode rond 1720. Een tijd die net als nu in het teken stond van grote veranderingen. 

Luister naar Bach’s muzikale en persoonlijke zoektocht naar vrijheid. Hoe Luther zijn levenslange inspiratiebron en anker was. Naar zijn onstuimige verleden, zijn gevangenschap, het experimenteren met muziekinstrumenten en het verlies van zijn vrouw Maria. 

Zo leren we de mens Bach in al zijn facetten tijdens deze periode van zijn leven kennen.

Het verhaal is geschreven op basis van brieven van Bach en historische documenten en wordt afgewisseld met delen van de prachtige cellosuites, gespeeld op twee verschillende cello’s, waarvan één uit de 18e eeuw, de tijd van onze vertelling. 

Muziek en spel vullen elkaar aan en geven elkaar context in een unieke combinatie van performance, spel en muziek. 

CREDITS

cellist Joris van Haaften
tekst en spel Thomas de Bres
eindregie en speladvies | Martijn Vorstenbosch & Thomas Schoots
lichtontwerp | Vincent Romijn
techniek | Boris Romijn
social media en PR  HIBOU
productie THEATER VAN DE HEELHEID
pers Lonneke van Eden Bureau TAMTAM
campagnebeeld BUROBRAAK
teaser Laura Eager

OUDEREN

Theater van de Heelheid wil graag een positieve bijdrage leveren aan de samenleving van nu. De voorstelling is zeer geschikt voor ouderen. Wij nodigen i.s.m. kerk, gemeente en theater voor elke voorstelling ouderen uit. Voor 10 van hen hebben we een vrijkaart beschikbaar. Na afloop bespreken we de voorstelling met koffie en iets lekkers.

2022
MAART 

– 14 maart voorproeve op Bachweek Luthermuseum

– 22 juli Kasteel Hoekulum i.s.m. Luthers NL

2023

– 14 mei – 19.00 Amsterdam. Maarten Luther Kerk

APRIL

09 april – 12.00 Rotterdam  Studio de Bakkerij  

SEPTEMBER

– 01 september – 19.00 uur Amsterdam Zuid Oost De Nieuwe Stad/Lutherse Kerk

– 24 september – 13.00 uur Utrecht Lutherse Kerk

– 30 september – 15.00 uur Zwolle Lutherse Kerk

OKTOBER

– 01 oktober – 15.00 uur Delft Lutherse Kerk

– 02 oktober – 12.30 uur Enschede Theater Concordia

– 08 oktober – 12.30 uur Arnhem Wijkcentrum Bakermat

– 20 en 21 oktober – 19.00 Terschelling 

– 29 oktober – 16.00 uur Den Haag Lutherse Kerk

NOVEMBER

– 02 november – 20.30 uur Leiden Theater Ins Blau

– 05 november – 15.00 uur Kampen Stadsgehoorzaal

– 12 november – 15.00 uur Woerden Lutherse Kerk

– 25 november – 19.30 Amsterdam Oranjekerk

– 26 november – 16.00 Dordrecht Trinitas Kapel

Op de hoogte blijven van speeldata? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Credits

Joris van Haaften Cello

Joris van Haaften studeerde cello bij Nadia David en Michel Dispa aan de conservatoria van Amsterdam en Tilburg waar hij in 2002 afstudeerde (2e fase).

Hij volgde masterclasses bij onder anderen György Kurtág, Colin Carr, Pieter Wispelwey, Radu Aldulescu en Anner Bijlsma.

Joris werkte met diverse Nederlandse componisten, zoals Daan Manneke, Theo Loevendie, Wilbert Bulsink en Steven Kamperman en treedt graag buiten de gebaande muzikale paden. Met het Eisler Trio richt hij zich op de weinig uitgevoerde muziek uit het interbellum van Hanns Eisler en diens kleurrijke Europese en Latijns-Amerikaanse tijdgenoten. De twee cd’s van het trio werden lovend ontvangen. Joris is naast cellist ook stedenbouwbouwkundige. 

Barokmuziek en met name de muziek van Bach zijn een rode draad in zijn muzikale loopbaan. Hij bespeelt daarbij de barokcello en een originele vijfsnarige violoncello piccolo uit ca. 1700.

Thomas de Bres Tekst en spel

Thomas de Bres studeerde in 1995 af aan de toneelacademie Maastricht als uitvoerend toneelkunstenaar. Hij speelde in meer dan 60 theater producties, van klassiek tot modern repertoire bij heel diverse gezelschappen zoals: De Paardenkathedraal Utrecht, Adelheid|Female Economy, ITA, NNT, Korthals Stuurman en Oostpool. Ook doceerde en regisseerde hij basisschoolkinderen in Amsterdam ZuidOost. Hij vertolkte de rol van verteller in Peer Gynt samen met het Nederlands Philharmonisch orkest in het Concertgebouw en regisseerde het jubileum concert van Het Leerorkest in Amsterdam ZuidOost. Ook speelde hij de rol van Beethoven in Beethoven Lost in Silence van Esther Apituley. 

Afgelopen jaren werkte de Bres samen met heel verschillende gemeenschappen, waaronder het primair onderwijs, geloof, zorg, LGBTQIA+ community en defensie. In 2020 richtte hij Theater van de Heelheid op.

BACH LUTHER Cellosuites wordt mede mogelijk gemaakt door o.a.